Toumbaal Plains Residence

A quintessential representation of Australian architecture harmonising with the Australian landscape, this unique Northern NSW private retreat features our Western Red Cedar and Blackbutt joinery throughout. The sliding windows are comprised of three separate layers, the shutter, the glass window and the screen. Designed by Architect Fergus Scott for the Waugh family and completed in 2003, this is an old favourite of Teal Windows. 

Fergus Scott received the 2003 NSW RAIA Wilkinson Award and an RAIA National Commendation for outstanding architecture for this design. Awards jury comments: “The Toumbaal House is not so much a “home” but an idea of “camping place” with a temporary sense of occupying space and creating shelter in an extremely exposed environment.” “The building…captures part of the “outback” as a protected field contained within the punctured walls of the enclosure. The way it is inhabited and the degree of closure depends on the severity of the external environment and the mindset of the inhabitants.”

Embracing sustainable building practices with a fundamental view to preserve by nurturing and working with the environment, Fergus Scott Architects work and ideologies are worth viewing http://fergusscottarchitects.com.au

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Skip to content